2009. július 31., péntek

Az elcsatolt területet újra visszakövetelik


Hatalmas politikai vihart kavart a szélsőjobboldali Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) egyik vezető politikusának, Martin Graf-nak hétfői kijelentése, mely szerint az olaszországi Dél-Tirolt újra osztrák fennhatóság alá kellene helyezni – jelentette az Austrian Times. A terület, mely az első világháború után került Olaszországhoz és a mai napig jelentős németajkú kisebbség lakja, nagyfokú autonómiával rendelkezik Olaszországon belül.

Martin Graf, aki mellesleg az osztrák parlament egyik alelnöke, ezt szeretné felülírni, és a területet Ausztriához visszacsatolni. A politikus megnyilatkozását jobb-, és baloldali politikusok egyaránt nonszensznek ítélték. Fritz Neugebauer, az osztrák parlament másik, néppárti alelnöke szerint Graf-nak el kellene gondolkodnia politikai karrierjének további folytatásán, ha ilyen sületlenségeket beszél. A néppárti politikus még hozzátette, hogy Graf-ot egy intelligens embernek tartja, és így ő tudhatná, hogy nem szabadna felhergelnie bizonyos témákkal a közvéleményt.

Michael Spindelegger osztrák néppárti külügyminiszter szerint is elvetélt ötlet lenne egy referendum Dél-Tirol hovatartozását illetően, mivel Ausztriának nem érdeke az Olaszországgal való összezördülés.

Hermann Krist, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyik szóvivője szerint Graf szándékosan provokált ezzel a kijelentésével, és méltatlan az osztrák parlament alelnöki tisztének betöltésére. Kirst hozzátette még, hogy osztrák politikusoknak nem lenne szabad megkérdőjelezniük az olaszországi Dél-Tirol autonómiáját.

http://kitekinto.hu/europa/2009/07/28/az_elcsatolt_teruletet_ujra_visszakovetelik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése