2009. július 31., péntek

Pénzjutalom az érinthetetlenek kasztjából való araválasztásért


Különleges módját választotta a nepáli kormány a hátrányos megkülönböztetés felszámolásának: mintegy 278 ezer forintnak megfelelő összeggel jutalmazzák azt, aki az érinthetetlenek kasztjából, a dalitok közül választ magának házastársat.

Az ázsiai ország ezzel is vissza akarja szorítani a dalitok, a nepáli társadalmi és vallási hierarchia legalacsonyabb fokán állók hátrányos megkülönböztetését - jelentette be a nepáli pénzügyminisztérium.

A dalitok a társadalom peremén élnek, lényegében a kasztrendszerből kiközösítetten; nap mint nap megaláztatásokkal és akár erőszakkal is szembesülnek.

Szubas Darnal érinthetetlen aktivista "jó kezdeményezésnek" nevezte a kormány tervét, de szerinte hátulütője is lehet az ötletnek. "Mi lesz, ha a férj egyszerűen bekasszírozza a pénzt, feleségét meg szépen otthagyja?" - tette fel a kérdést.

A szomszédos Indiához hasonlóan Nepál lakosságának 90 százaléka hindu, közülük 13 százalék tartozik az érinthetetlenek közé. A magasabban álló kasztok tagjai igen ritkán választanak maguknak párt a dalitok közül.

"A társadalom eddig elutasította a dalitok és nem dalitok közötti házasság gondolatát, mivel az ilyen párok sorsa meglehetősen nehezen alakul - mondta a miniszter. - A kasztok közötti házasságot támogatandó a kormány százezer nepáli rúpiát ajánl fel az újonnan házasulandóknak".

http://hvg.hu/vilag/20090714_erintetlenek_megkulonboztetese_ellen.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése