2010. augusztus 1., vasárnap

Slota kész lemondani elnöki tisztségéről


Az SNS elnökségi ülésén senki sem szólította fel távozásra Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét. Ennek ellenére Slota kész felajánlani tisztségét a szeptember 12-re kitűzött kongresszuson.

Az SNS kibővített elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón elhatározását közölte a sajtó képviselőivel is. „Perszehogy fel vagyok erre készülve, miért ne,“ kommentálta Slota. Arról tehát, hogy marad-e elnöki pozíciójában, a küldöttek dönthetnek majd. Ján Mikolaj oktatási miniszter szerint a tisztújítás demokratikus lesz. „A kongresszuson megvonjuk a mérlegét az elmúlt választási időszaknak, értékeljük az SNS aktivitásait, valószínűleg új vezetést választunk és elfogadjuk programunkat az új választási ciklusra“, körvonalazta a kongresszus várható napirendjét Mikolaj.

Ján Mikolaj oktatási miniszter nem pályázik az elnöki posztra. Slota a teljes bizalmát élvezi. Anna Belousovová arról nem nyilatkozott, hogy harcba szállna-e a tisztségért. „Még nem tudni azt sem, mi fog szerepelni a kongresszus napirendjén“, mondta az újságíróknak. A kibővített elnökség tagjai bizalmukról biztosították Ján Slotát és a frakció továbbra is egységes marad. „Mint a szikla“, tette hozzá Igor Štefanov építésügyi miniszter. Azt ma még Rudolf Pučík alelnök szerint nem tudni, hogy lesz-e a kongresszuson Slotának ellenjelöltje, de nem zárta ki ennek lehetőségét. A mai ülésen ezekkel a kérdésekkel nem foglalkoztak. Slotáék a választási kampány kapcsán önkritikát gyakoroltak. Szerintük a legtöbbet a sajtó ártott nekik, valamint az, hogy nem tudták mozgósítani a választókat. Az elnökség mai ülésének vitáját nagyon konstruktívnak ítélték meg.

A párt vezetésének lemondását csupán Jozef Ďuračka, az SNS nagyszombati kerületi elnöke javasolta, végülis azonban erről nem szavaztak. „Elemeztük a választási eredményeket, s minden egyébről a kongresszus hivatott dönteni“ közölte a tanácskozás után az újságírókkal Ivan Šaško parlamenti képviselő. Ján Slota egyelőre kilátásba sem helyezte lemondását és nem is szólította őt erre fel senki sem.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2010/06/15/slota_kesz_lemondani_elnoki_tisztsegerl/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése