2010. augusztus 2., hétfő

Román utcagyerek-transzport indul


Újabb akciót indított a román Család- és Gyermekjog Védő Ügynökség (ANPFDC) az Olaszországban szülői felügyelet nélkül élő gyermekek repatriálásáért.

A kezdeményezésre azután került sort, hogy a romániai Caritas csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint Románia csak a távolba szakadt gyermekek sorsáról gondoskodik, a fiatalkorúak azonban továbbra is ellenőrzés és állami felügyelet nélkül maradnak. Az ANPFDC közleményben reagált, és felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbiakban nemre, fajra, életkorra és egészségügyi állapotra való tekintet nélkül megtesz mindent azért, hogy a kint élő fiatal- és gyermekkorúakat hazaszállítsa.

Az elmúlt két évben összesen 522 csellengőt szállítottak haza Olaszországból, az utóbbi években azonban egyre csökken a kiszolgáltatott sorsú gyermekek aránya. 2008-ban 281 gyerekre figyeltek fel a hatóságok, a tavaly 153 esetben került sor repatriálásra, idén eddig 88 esetre derült fény.

A hazatelepítés módját az ENSZ gyermekjogi egyezménye határozza meg. Ennek megfelelően a 9 évnél fiatalabbakat automatikusan hazaküldik, de az ennél idősebbeknek joguk van a döntéshez, kívánnak-e hazatérni vagy sem. A megkérdezettek 87 százaléka azonban úgy döntött, ragaszkodik az olaszországi elhelyezéshez.

Az érintettek elhelyezése azért jelent gondot, mert 77 százalékukat nem is tudják azonosítani: sem a szülők kiléte, sem a születési hely, gyakran a születési idő sem ismert. Számos esetben az Olaszországban csavargó romániai gyerekek eleve úgy kerültek ki, hogy nem rendelkeztek szülői háttérrel, így a hazahozatal egyet jelent a román állami gondozásba vétellel.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2010/06/26/roman_utcagyerek-transzport_indul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése