2010. augusztus 1., vasárnap

Ilyen hatalmas fát ritkán vet partra a víz


Gyakori, hogy kisebb vagy nagyobb fadarabok a partra sodródnak, ekkora fatörzset azonban ritkán vet ki a víz. Phillip Lachman fotója a Washington állambeli La Push-ból.

A vízsodorta fák (angol szóval driftwood) az erős szél, a hullámok, a dagály vagy az ember közreműködése miatt sodródnak a vízpartokra. Egyes területeken ez komoly kellemetlenséget jelent, de a fák ideális menedékhelyként és táplálékként is szolgálhatnak a különféle állatfajok számára, amikor még a vízen sodródnak.

Érdemes tudni, hogy azokat a fákat, amelyek sós vizet szívtak magukba, nem érdemes elégetni: ilyenkor ugyanis dioxinok szabadulnak fel, amelyek erősen rákkeltőek. A tengerpartokon talált uszadékfából tehát nem érdemes tábortüzet raknunk.

A képen látható uszadékfát Phillip Lachman fotózta a Washington állambeli La Push-ban: "Amikor idén tavasszal ott jártunk, viharos szelek fújtak, emellett éppen dagály volt. Így vált lehetővé, hogy ez a hatalmas fatörzs a partra sodródjon. A tengerpart teljes hosszában uszadékfákkal volt tele, minden méretben" - írja a NASA földtudományokkal kapcsolatos oldalán Lachman.

La Push egy félszigeten található, amely Washington állam legnyugatibb részén helyezkedik el. Itt élnek egy őshonos amerikai törzs, a Quileute tagjai, akik ma körülbelül 750-en vannak. La Push - azon kívül, hogy gyönyörű természeti táj és bálnákat is meg lehet itt figyelni - egy további dolog miatt is népszerű a turisták körében: itt játszódik ugyanis Stephenie Meyer Alkonyat című könyvsorozatának egy hosszabb része is.

http://www.origo.hu/tudomany/20100615-orias-sodralekfa-a-washington-allambeli-la-pushban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése