2010. július 26., hétfő

Történelmi jelentőségű szlovén igen a határmegállapodásra


A szlovén választópolgárok szűk többsége támogatta a horvát–szlovén határvita rendezését célzó megállapodást a kérdésről vasárnap rendezett népszavazáson a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján.
A referendumon részt vett választópolgárok 51,49 százaléka igennel, 48,51 százaléka nemmel szavazott – közölte az országos választási bizottság. A maradék kétezer szavazat – a külföldön élő, de szavazásra jogosult szlovénok voksai – már nem tudja megmásítani azt a tényt, hogy a lakosság támogatja a rendezési tervet. A részvételi arány 42,24 százalékos volt, a szavazásra jogosultak száma pedig 1,7 millió.

Borut Pahor szlovén kormányfő az eredmény láttán „történelmi jelentőségű” döntésnek nevezte azt. Janez Jansa, az ellenzék vezetője pedig csalódottan úgy nyilatkozott, hogy az ország lakosságát megosztották egy olyan kérdésben, amelyben nem lett volna szabad megosztani. Szlovénia el fogja veszíteni kijáratát a nemzetközi vizekre – jósolta.

Ivo Josipovic horvát elnök üdvözölte az eredményt, Szlovénia, Horvátország és egész Európa győzelméről beszélt. Ennek az eredménynek köszönhetően Horvátország megszabadul a határvita terhétől az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon – mondta. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök pedig azt mondta: úgy gondolja, Szlovénia ezek után már semmilyen akadályt nem gördít Horvátország EU-csatlakozása elé.

A két ország tavaly kötött megállapodása értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a tengeri határ kijelölésével kapcsolatos, 19 éve húzódó vita rendezését, s ezt volt hivatott megerősíteni a népszavazás. A döntőbíróság ítélete kötelező érvényű lenne mindkét országra nézve.

Pahor balközép kormánya fő külpolitikai céljává tette a határvita rendezését. Ljubljana a vita miatt a múlt év nagy részében gátolta a horvát európai uniós csatlakozási tárgyalások folytatását, amíg a két ország nem állapodott meg abban, hogy nemzetközi döntőbírósághoz fordul.

A horvát parlament már tavaly novemberben ratifikálta a megállapodást, míg a szlovén törvényhozás csak idén áprilisban, hosszas vita után hagyta azt jóvá. A Pahor-kormány márciusban az ellenzék követeléseinek engedve beleegyezett abba, hogy a parlamenti ratifikáció után népszavazást tartsanak a megállapodásról. A népszavazás mindazonáltal Pahor támogatottságának felmérésére is alkalmas volt. Bírálói – köztük a szlovén katolikus egyház – azzal vádolták meg, hogy gyakorlatilag hazaárulást követ el, mert a döntőbíráskodás semmissé teheti Szlovénia területi követeléseit.

http://www.mno.hu/portal/717504

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése