2010. július 31., szombat

Londoni elemzés: a pakisztáni hírszerzés segíti a tálibokat


Anyagi támogatást, kiképzést és menedéket nyújt az afganisztáni tálib erőknek a pakisztáni katonai hírszerzés (ISI), amelynek tagjai a tálibok irányító testületében is jelen vannak - áll az egyik patinás londoni egyetem vasárnap közzétett jelentésében. Pakisztáni illetékesek azonnal cáfolták a tanulmányban foglaltakat. A London School of Economics (LSE) szakértői - akik tálib vezetőkkel, valamint nyugati és afgán hírszerzési illetékesekkel készült beszélgetések alapján állították össze jelentésüket - azt írták: Pakisztán a jelek szerint "elképesztő méreteket öltő kettős játszmát" folytat, és ha ez nem változik, akkor "nehéz - ha nem egyenesen lehetetlen - lesz" a nemzetközi erők és az afgán kormány számára haladást elérni a lázadókkal vívott harcban.
Az érdemi haladás azonban vezető nyugati illetékesek szerint is most már elodázhatatlan.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki a minap a brit kormány tagjaival tárgyalt, londoni megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: legkésőbb az idei év végéig be kell mutatni a harcoló országok lakosságának, hogy az Afganisztánban követett stratégia nem siklott ki, sőt előrelépést eredményez.

Gates szerint ha a hadikoalíció egyértelmű eredményeket ér el, akkor az Afganisztánba katonákat küldő országok közvéleménye "türelmes lesz", ám azt nem fogja eltűrni, hogy "patthelyzetben veszítsünk fiatal katonákat".

Az LSE vasárnap ismertetett elemzése szerint a tálibok támogatása az ISI "hivatalos politikájává vált", és az együttműködés "messze túlmegy" az eddig is sejtett, korlátozott, eseti támogatáson.

http://www.mti.hu/cikk/483874/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése