2010. július 31., szombat

Fehér címlapokkal tiltakoznak az olaszok


Olaszországban pénteken teljesen fehér, üres címoldalt publikált a La Repubblica.

A baloldali napilap, a La Republica tiltakozásul hagyta üresen az oldalt, mivel szerinte Silvio Berlusconi jobbközép kormánykoalíciója arra törekszik, hogy meghatározza, mit írhatnak meg az újságokban.

A Repubblicához hasonlóan egy torinói lap is hasonlóképp tiltakozott a kormány törekvései ellen. Az olasz parlament felsőházában, a szenátusban csütörtökön elfogadtak egy vitatott törvénytervezetet, amellyel korlátozni akarják a bírósági, illetve rendőrségi nyomozásoknál alkalmazható lehallgatásokat, illetve ezek szövegének publikálását. A jogszabályi tervezetet még a parlament alsóházának, a képviselőháznak is el kell fogadnia, és az államfőnek is alá kell írnia ahhoz, hogy a törvény hatályossá váljon.

"Az emberek elhallgattatását célzó törvény sérti az állampolgároknak azt a jogát, hogy információhoz jussanak" - olvasható egy üzenetben az olasz La Repubblica napilap pénteki, üresen megjelent címoldalán. A rövid üzenetet egy öntapadós, emlékeztető cédulára hasonlító formában helyezték el a napilap első oldalán. Hasonlóképp tiltakozott a szenátusban jóváhagyott törvénytervezet miatt a torinói La Stampa is, amelyik szintén nagyobb helyeket hagyott üresen a pénteki számában.

Az olasz kormányfő, Silvio Berluscuni jobboldali kormánykoalíciójának többségét élvező szenátusban csütörtökön elfogadott törvénytervezet korlátozza a bírósági nyomozásoknál alkalmazható lehallgatásokat. De az új törvény részeként többek közt 450 ezer euróra, átszámítva több mint 125 millió forintra emelik azt a bírságot, amelyet a médiában közzétett lehallgatási anyagokért róhatnak ki. Az intézkedések nem vonatkoznak a maffiát és terrorizmust érintő ügyek nyomozásainak lehallgatásaira, illetve ezek publikálására.

Az ellenzéki képviselők többsége bojkottálta a törvény megszavazását. Szerintük ennek segítségével a jobboldali koalíció el akarja hallgattatni az újságírókat, és megpróbálja eltussolni a botrányos korrupciós ügyeket. A kormányoldal szerint a jogszabály nagyobb védelmet biztosít ezentúl az emberek magánszférájának. Ahhoz, hogy hatályossá váljon, a törvénytervezetet még az olasz képviselőháznak is el kell fogadnia, valamint az államfőnek, Giorgio Napolitanónak is alá kell írnia.

http://index.hu/kultur/media/2010/06/11/feher_cimlapokkal_tiltakoznak_berlusconi_ellen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése