2010. július 26., hétfő

Kilencezer éves recept alapján főztek sört


Rizsből, mézből és galagonyából állítottak elő kilencezer éves recept alapján sört egy kanadai sörfőzdében. Az ital júliusban kerül forgalomba Brit Kolumbiában, és ha lesz rá kereslet, később Kanada-szerte megvásárolható lesz.

A Chateau Jiahu nevű sör receptje az észak-kínai Hunan-tartományból való. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régésze Csiahu falu mellett feltárt újkőkorszaki településen bukkant a cserépedényekben tárolt, kilencezer éves sör nyomaira. A vegyelemzés kimutatta, hogy az italt rizs, méz és galagonya keverékéből állították elő.

McGovern az őskori sör összetevőivel megismertette a kanadai Miltonban üzemelő apró sörfőzde, a Dogfish Head Craft Bewery munkatársait. A régész 2001 óta működik együtt a sörfőzdével ókori itókák újraalkotásában. Kapcsolatuknak hála született meg például a Midas Touch (Midász király érintése) nevű ital 2700 éves összetevők alapján. Ezt a receptet egy törökországi, Midász király sírjának hitt temetkezés edényeiből olvasta ki a molekuláris régész.

A vállalkozás IX. századi finn sört is gyárt, a legutóbb pedig ókori közép-amerikai italt keltett életre, amelynek alapanyagául kakaóbab és chili szolgál.

Sam Calagione, a sörfőzde alapítója szerint ezúttal sem volt könnyű dolguk, hiszen csak az összetevőket ismerték, ennek alapján kellett kidolgozniuk a receptet. Meg kellett találnunk az optimális arányokat és mennyiségeket, majd kiötlenünk, hogy mennyi lehetett a kőkori sör alkoholtartalma. Arról sem volt fogalmunk, hogy leszűrték-e vagy sem az italt. Rengeteg kreativitásra volt szükség a részünkről, hogy életre keltsük a sört - magyarázta Calagione.

A kísérlet sikeresnek bizonyult, hiszen a Chateau Jiahu a nagy amerikai sörfesztivál aranyérmese lett, és hamarosan a fogyasztók is megízlelhetik.

http://index.hu/tudomany/2010/06/06/kilencezer_eves_recept_alapjan_foztek_sort/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése