2010. július 26., hétfő

Rendőrök őrzik Slotáék révkomáromi Trianon-emlékművét


Már áll a szlovák Trianon-emlékmű Révkomáromban a szlovák-magyar határ közelében. A több mint másfél méteres kőoszlopot péntekre virradóra állították fel a határátkelő egykori épületeinek közelében az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban, és jelenleg rendőrök őrzik.

Korábbi bejelentések szerint az emlékművet délután két órakor leplezi le Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Robert Fico kormányfő kedden azt mondta, hogy biztos ott lesz az eseményen. Fico részvételét eddig hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A határátkelő elhagyott épületeinek ablakaiban péntek reggelre több szlovák nyelvű felirat jelent meg, amelyek nyilvánvalóan Slotának és pártjának vannak címezve. "Hol a határ a vulgarizmusban? Hol a határ a korrupcióban? Hol a határ a faliújságtenderekben? Hol a határ az iszákos hazafiasságban?" - olvasható a feliratokon, amelyekről a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál tájékoztatott.

A szlovák Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet csütörtökön helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS. "A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának" - áll az oszlopon.

Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától. "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök" - szól az idézet. A tábla aláírása: "A hálás szlovákok".

A Matica Slovenská szlovák kulturális egyesület révkomáromi székházában délben megkezdődött az SNS által szervezett "tudományos konferencia" Trianonról. A tanácskozás résztvevőit, többnyire idősebb személyeket, láthatóan szervezetten szállították a városba. A konferencia befejeztével az emberek menetben a Trianon-emlékműhöz vonulnak, hogy részt vegyenek a leleplezésén. A székház előtt egy gépkocsira óriásplakátot szereltek fel Ján Slota és Anna Belousovová arcképével, valamint "Szlovákiát nem adjuk!" felirattal.

http://hvg.hu/vilag/20100604_slota_trianon_emlekmu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése