2011. január 16., vasárnap

Ötvenfős tüntetés miatt hirdettek vészhelyzetet a világ egyik legkisebb országában


Egyetlen katonai őrhajóját is bevetette csütörtökön a Csendes-óceán egyik legkisebb szigetcsoportjának kormánya, miután szerdán néhány tucat tüntető követelte a pénzügyminiszter lemondását. Az internetes országkódjából élő Tuvalun a tüntetés miatt vészhelyzetet hirdettek, és még a 10 főnél nagyobb csoportosulásokat is megtiltották. A botrány azután tört ki, hogy egy politikus nem fogadta az őt támogató sziget öregjeit és vezetőit.

Vészhelyzetet hirdetett csütörtökön a parányi csendes-óceáni szigetcsoport, Tuvalu kormánya, miután az ország fővárosában, Funafuti szigetén egy 50 fős csoport tüntetett a pénzügyminiszter lemondását követelve. A demonstráció elég volt ahhoz, hogy megijessze a 12 000 lakosú szigetcsoport kormányát: Kausea Natano, Tuvalu kommunikációs minisztere bejelentette, hogy a vészhelyzet kihirdetésével "a kormány destabilizálására irányuló törekvéseket próbálják megakadályozni" - írja a brit Guardian.

A vészhelyzeti rendelkezések többek között kimondják, hogy 10 fősnél nagyobb csoportoknak tilos összegyűlni a szigeteken. A szerdai tüntetés után Tuvalu egyetlen tengeri őrhajóját a kormányzó és a miniszterelnök villái mellett futó partszakaszra rendelték, hogy védje az épületeket. A kommunikációs miniszter közölte, hogy a pénzügyminiszter elleni támadás bizonytalanságot okoz, de "megpróbálnak véget vetni ennek, és mindent újra helyre hoznak".

Kormányválság a korallzátonyon

A tuvalui pénzügyminiszter, Lotoala Metia állítólag életveszélyes fenyegetéseket is kapott, ezért különleges védelmet kap a rendőrségtől - közölte a kormány. A kommunikációs miniszter arról nem árult el részleteket, hogy a néhány tucat tüntető miért elégedetlen a pénzügyminiszterrel, csupán annyit közölt, hogy szerdán döntenek a vészhelyzet esetleges felfüggesztéséről - írja a Guardian.

A tuvaluislands.com helyi portál tuvalui emberekre és ausztrál médiára hivatkozva ugyanakkor azt írja, hogy egy december óta tartó politikai perpatvar okoz feszültséget a szigeteken. Az országban szeptemberben tartottak választásokat, a kormány azonban mindössze 3 hónap után, decemberben megbukott a költségvetés miatt elrendelt bizalmi szavazáson. Ezután több kormánypárti képviselő az ellenzékhez pártolt, és december 24-én új miniszterelnökkel új kormány alakult.

Az egyik tuvalui sziget, Nukufetau közösségének vezetői azonban nem akarták, hogy az általuk megválasztott Lotoala Metia az új kormányban szerepet vállaljon. A sziget vezetői és idősei ezért tüntettek a pénzügyminiszter házánál, ő azonban nem volt hajlandó lemondani, és nem is engedte be a házába az őt megválasztó sziget időseit és vezetőit. Ezzel a portál szerint a miniszter megsértette a tuvalui hagyományokat.

A hajótól tartanak a bennszülöttek

A tuvaluislands.com szerint a szigetvilág lakosságában komoly aggodalmat kelt a kormány egyetlen hadihajójának bevetése, valamint az, hogy a hajó legénységének egy részét fel is fegyverezték. Ez példa nélküli Tuvalu történelmében - olvasható a lapon.

A vészhelyzet kihirdetése után a szigetek vezetői és a főügyész azonnal gyűlést hívott össze Funafuti szigetén. A főügyész elmagyarázta a vezetőknek a vészhelyzet szabályait, majd kikérte a véleményület a gyülekezési szabadság korlátozásáról, és azt várhatóan továbbítja a miniszterelnöknek.

A legkisebb szigetcsoport

Az óceánból alig kilátszó, kilenc szigetből álló Tuvalu a legkisebb népességgel rendelkező ország a Földön Vatikán és az egyetlen apró szigetből álló Nauru után. A szigetcsoport egyike azoknak az óceániai országoknak, amelyek léte veszélyben van a globális felmelegedés és a tengerszint emelkedése miatt (erről itt olvashat részletesen). A szigetek szárazföldi területe összesen 27 négyzetkilométer, Hawaii és Ausztrália között félúton fekszenek a Csendes-Óceán közepén.

Az egykori brit gyarmat főleg korallzátonyokból, atollokból áll, és legnagyobb tengerszint feletti magassága szinte sehol nem emelkedik 5 méter fölé. Az ország egyik fő bevételi forrása a .tv internetes országkód alatti domainnevek árusítása, amelyeket a tuvalui honlapokon kívül előszeretettel vásárolnak meg külföldi tévécsatornák is.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20110114-tuvalu-otven-fos-tuntetes-okozott-veszhelyzetet-a-vilag-egyik-legkisebb.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése