2011. január 3., hétfő

Haldoklik a folyó


Nem elég a jelzáloghitel-válság és a nyomában járó következmények, például a spekulánsok külső nyomása, a spanyol kormánynak már az Ibériai-félsziget ötödik legnagyobb folyója, a Guadalquivir haldoklásával is foglalkoznia kell.

A Guadalquivir 110 kilométer hosszú tölcsértorkolata szó szerint haldoklik, írta a spanyol El País természetvédelmi rovata. Édesvízhozama már hatvan százalékkal kevesebb, mint hetven éve, sőt ötször kevesebb, mint amennyi szükséges lenne. A sós tengervíz negyven kilométerrel feljebb is benyomul a folyó felsőbb szakaszán, és annyira zavaros a víz, hogy a fitoplankton nem kap elég napfényt. A fitoplanktonok a vízben kialakult tápláléklánc alapjai, mert ezek az egysejtű növények képesek a fotoszintézisre, melynek melléktermékeként oxigént állítanak elő. Ez teszi lehetővé az életet az állatoknak a földön. A fitoplanktonok egyébként majdnem ugyanannyi szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, mint a szárazföldi növények.

A csökkenés oka egyértelmű. A mezőgazdasági tevékenységet folytató andalúziai térségekről nagy mennyiségű és szerves anyagokkal teli szennyvíz került a folyóba, ezért nagyon megváltozott annak ökológiai egyensúlya. Ehhez még hozzá kell adni az oxigénhiányt és az egyre magasabb szén-dioxid-szintet, ez utóbbi tényező miatt a folyó jelentős mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki az atmoszférába. Olyan mérgező anyagokat – toxinokat, például mikrocisztineket – is találtak már a folyóban, amelyek inkább elpusztítják, mint táplálják a halakat – áll a tudományos kutató főközpont (CSIC), illetve a Córdobai és a Granadai Egyetem legfrissebb közös jelentésében, amit elküldtek a környezetvédelmi tárcának is.

http://www.mno.hu/portal/757057

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése