2011. január 14., péntek

Az osztrák elnök a burgenlandi Liszt-emlékév fővédnöke


Hivatalosan is elvállalta a Lisztomania 2011 elnevezésű burgenlandi Liszt-emlékév fővédnökségét hétfőn Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök a Magyarországgal határos osztrák tartomány küldöttségének felkérésére. A burgenlandi delegáció - soraiban Hans Niessl tartományfőnökkel, valamint Johannes és Eduard Kutrowatzcal, a fesztivál intendánsaival - nem érkezett üres kézzel az elnöki hivatalba. A vendégek a köztársasági elnöknek egy bőröndnyi "lisztes", vagyis Liszt Ferenchez köthető kisebb emléktárgyat és ajándékot nyújtottak át.

A programfüzetek, Liszt-művek koncertfelvételei és egy, a szenvedélyes dohányos Lisztről elnevezett különleges dohánykeverék mellett a köztársasági elnököt tréfásan meglepték egy ugyanolyan nagyméretű napszemüveggel is, amely az emlékévnek a Lisztet "szupersztárként" ábrázoló plakátjain is látható.

A fotómontázs a programsorozat mottójára - "Liszt Ferenc - született szupersztár" utal, de Liszt saját korában aratott hatalmas nemzetközi sikeréből ered az emlékév elnevezése, a Lisztomania (magyar jelentése: "Liszt-mánia") is. A kifejezés nem modern találmány, Liszt kortársai is alkalmazták, arra a lelkesedésre, amelyet 1841-42-es berlini koncertsorozata váltott ki, főként a nők körében.

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából rendezendő emlékév programjában mintegy kétszáz koncert, kiállítás és más rendezvény szerepel. A legtöbb koncert helyszíne az a modern koncertterem lesz, amely Liszt szülőháza mellett, az akkor Magyarországhoz, ma Ausztriához tartozó Doborjánban (Raiding) áll. A programok január 27-én a zongoraművész Kurtowatz-fivérek ünnepi koncertjével és Heinz Fischer nyitóbeszédével indulnak. Október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján Daniel Barenboim ad elő zongoraműveket.

Liszt életművének szentelik idén a 30. évfordulóját ünneplő, Gidon Kremer lett hegedűművész és karmester alapította Lékai (Lockenhaus) Kamarazenei Fesztivált is. Lékán rendezik meg a Liszt valamennyi orgonaművét megszólaltató orgonaest-sorozatot is. A raidingi Liszt-házban Liszt gyermekéveit bemutató kiállítás látható. A tartomány központja, Kismarton (Eisenstadt) több kiállításnak is helyet ad, többek között a Liszt weimari és Josef Haydn kismartoni udvari karmesteri pályáját összehasonlító tárlatnak.

http://www.mti.hu/cikk/2011/01/10/az_osztrak_elnok_a_burgenlandi_liszt-emlekev_fovednoke-524611

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése