2010. február 13., szombat

Maldív-szigetek: karbonsemleges országgá válna


2020-ra 100 százalékkal szeretnék csökkenteni a szén-dioxid-kibo­csátást a Maldív-szigeteken. A Föld minden lakosa áldozat lesz, hacsak nem cselekszünk: a meleg országok elsivatagosodnak, a vízparti települé­seket a partok eróziója érinti. Máris sok értékes időt vesztettünk.
Az éghajlatváltozás pusztító erejű következményei csak a szerencsésebb országokban jelentik a közeljövőt – az Indiai-óceánon, az alacsonyan fekvő Maldív-szigetek számára már elen a vízszint növekedése jelentette fenyegetés.

Mégis van számukra remény Mohamed Nasheed, az ország elmúlt harminc évének első demokratikus úton megválasztott elnökének személyében. Nasheed ambició­zus célja az, hogy a világ első karbonsemleges nemzetévé tegye országát.

Milyen hatásait tapasztalják a vízszint emelkedésének és a klímaváltozásnak?
– A part menti erózió megrongálja az arra élők tulajdonait, a vízbetörésekkel együtt tönkreteszi a veteményeseket és szennyezi az ivóvizünket. Ha tovább melegszik az óceán vize, az pedig a korallzátonyokat pusztíthatja el.

Kiket tart a legnagyobb légszennyezőknek, és mit gondol, mit kellene tennünk, hogy megállítsuk őket?
– Nem akarok vádas­kodni. A világ országainak közös feladata egy karbontakarékos fejlődési modell kialakítása. A zöld és megújuló energiák megbízhatóan működnek, a célun­kat úgy érhetjük el, ha ezeket használjuk.

Mennyi idő, míg karbonsemlegessé válik az országa?
– Tíz évre tervezünk, vagyis 2020-ra 100 százalékkal szeretnénk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásunkat. Kőolajról megújuló energiaforrásokra fo­gunk váltani, szélenergiával, napenergiával és hulladékból energiát előállító erőművekkel dolgo­zunk az egész országban. Azt a szennyezést csök­kentjük, amire van lehetőségünk. Van, amit nem lehet, ilyen például a légi közlekedés. Ezt a fajta szennyezést kiváltjuk, például fák ültetésével.

Áldozatként vagy példaként tekintsünk a Maldív-szigetekre?
– A Föld minden lakosa áldozat lesz, hacsak nem cselekszünk. Az elsők közt vagyunk, akiket a követ­kezmények érintenek, de korántsem mi leszünk az utolsók. A meleg országok elsivatagosodnak, a vízparti településeket a partok eróziója érinti, az alacso­nyan fekvő településeket elönti a víz.

De mi történik, ha sikertelen lesz a tervük? Hova mehetnek akkor az ország lakosai?
– Nem akarjuk itthagyni az országot. Ha nem lehet megmenteni a Maldív-szigeteket, nem lehet majd megmenteni Londont, New Yorkot vagy Hong-kongot sem. A legrosszabb esetben száz év múlva kell elgon­dolkodnunk azon, hogy máshol keressünk magunknak otthont.

http://www.metropol.hu/mellekletek/metropolzold/cikk/524768

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése