2010. február 6., szombat

Baszkul tanul a baszk kormányfő


Miközben az ETA újabb két feltételezett tagját fogták el, az egyik baszk lap érzékeny pontján támadta meg az autonóm tartomány vezetőjét. A portugál Público legfrissebb híre a szocialista kormánynak szóló figyelmeztetés: ha a miniszter nem javít érdemlegesen a közegészségügy orvosainak helyzetén, azok tömegesen átigazolnak a magánszektorba.

deia.com – Spanyolország

A bilbaói mérsékelt nacionalista lap egyik nagy figyelmet érdemlő híre: baszk nyelven tanul a baszk tartományelnök. A szocialista párti (PSE) Patxi López már nem először veselkedik neki a tanulásnak. Ez már a harmadik próbálkozása, amelynek most már nyilvánosságra hozott ára is van: 73 200 euróba kerül majd a két évig tartó és közpénzből fizetett intenzív tanfolyam. A lap utánajárt a két korábbi próbálkozás eredményének és megtudta, hogy a kísérleti autonóm szocialista-néppárti koalíció (PSE-PP) 50 éves vezetője 2005-ben, a legelső alkalommal is megrekedt az első szinten, mert egyáltalán nem járt az akkor is közpénzből fizetett órákra. A tavaly májusban hivatalba lépett kormányfő az év végi első beszédét is csak félig mondta el baszk nyelven, a másik felét spanyolul. Sajtótájékoztatóin is rendre válasz nélkül hagyja az újságírók baszkul föltett kérdéseit.

Mérsékelt nacionalista párti (PNV) elődje, Juan José Ibarretxe jobban tanult, és egy évig tartó magántanulás után már egyedül is boldogult az egyébként nem könnyű, és a magyarhoz hasonlóan ugyancsak nem indoeurópai nyelven. A lap munkatársai nem tudták feltenni az üggyel kapcsolatos kérdéseiket a tartományelnöki hivatalnak sem, mert többszöri kísérlet ellenére sem fogadták hívásaikat.

publico.clix.pt – Portugália

Az orvos-szakszervezetek közölték a kormánnyal, hogy ha a jövő kedden, 9-én kezdődő tárgyalásokon továbbra is büntetik a korengedményes nyugdíjba vonulást, akkor tömegesen lépnek ki az állami egészségügyi rendszerből (SNS) és a magánszektorban helyezkednek el. Előtte azonban sztrájkot tartanak, hogy figyelmeztessék a kormányt: elegük van a munka- és bérkörülmények romlásából, és nem fogadnak el egy újabb hasonló jellegű kormányjavaslatot. Az Orvosok Független Szakszervezete (SIM) is figyelmeztetett: ha az állami Egészségügyi Betegellátó (SNS) rendszere továbbra is árt az orvosok nyugdíjba vonulásának az új költségvetés elfogadásával, akkor alkalmazzák a nyomásgyakorlásnak ezt a formáját is. Az egészségügyi tárca vezetője, Ana Jorge egy hónappal ezelőtt megígérte nekik, hogy orvosolja ezt a kifogást, ami azért lesz nehéz, mert a magánkórházak négyszer annyit fizetnek orvosaiknak, mint az állam.

Az orvoshiány már csak azért is égető kérdés a kisebbségi szocialista kormány szempontjából, mert a gyógyítók 40 százaléka elmúlt már 50 éves, és a közel 4000 külföldi orvos nem képes pótolni a fiatal orvosok számának csökkenését. Az SNS nemcsak a bér- és nyugdíjhelyzet miatt nem tetszik az orvosoknak: megvonta tőlük az önálló döntés lehetőségét, ráadásul az előmenetelt sem garantálja.


http://www.mno.hu/portal/692640

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése