2010. február 13., szombat

Betiltották a Valentin-napot


Míg az Egyesült Államok tekintélyes részét hó borítja, a politikusok és klímatudósok heves vitát folytatnak a klímaváltozásról – írja a The New York Times. A BBC pedig arról számol be, hogy egy angol iskola igazgatója betiltotta a Valentin-napi kártyák küldését, mivel azok megzavarhatják a gyerekek tanulmányait.

The New York Times (nytimes.com)

Heves vita a fagyban – másként értelmezik az elmúlt hetek jeges időjárását a klímaváltozást bizonyítani és cáfolni kívánók – tudósít a New York Times.

Első látásra valóban úgy látszik, a rekordmennyiségű hó a szkeptikusok malmára hajtja a vizet: „globális felmelegedés? Inkább globális lehűlés” – mondják. A legtöbb klímakutató erre azzal válaszol, hogy az efféle szélsőséges – és általuk már rég megjósolt – jelenségek hozzátartoznak a problémához, és a klímaváltozás előrehaladtával csak egyre gyakoribbak lesznek. Megint mások azt mondják, a keleti partot beborító hóréteg semmit sem bizonyít, hiszen Vancouverben, ahol hamarosan kezdődik a téli olimpia, például máig nem havazott – egyszeri meteorológiai adatok alapján nem beszélhetünk tehát sem felmelegedésről, sem lehűlésről.

A két oldal azonban teljes erőbedobással igyekszik a saját igazát bizonyítani, és ennek érdekében kifejezetten bulvárlapokba illő akcióktól sem riadnak vissza. Az omahai republikánus James M. Inhofe szenátor például családja segítségét igénybe véve majdnem kétméteres iglut épített a washingtoni Capitoleumtól nem messze, a tetején ezzel a felirattal: „Al Gore új otthona” (a Nobel-békedíjas exelnök köztudottan a klímaváltozás harcos ellenfele ugyanis). „A keleti parton tapasztalható szélsőséges időjárás újra kétségbe vonja a globális felmelegedést beállító tudósok véleményét” – írja Inhofe a The New York Timesnak eljuttatott elektronikus levelében.

A virginiai republikánus párt hasonlóan „humoros” módon reagált a hóra: „12 inch globális felmelegedés” címen közzétett hirdetésük a korábban a kibocsátáskereskedelem mellett szavazó helyi demokratákat kritizálja, és felszólítja a választókat, kérjék a képviselők segítségét a hólapátolásban. De a híres konzervatív kommentátor, Rush Limbaugh is remekül szórakozott a tényen, hogy a behavazott kormány telefonos konferencián volt kénytelen bejelenteni az újonnan elfogadott szövetségi klímaintézet létrejöttét. Butaság – mondja a republikánus vádakra Joseph Romm klímaváltozás-szakértő. „Az ideológusok nyakló nélkül képesek hangoztatni ezt a tudománytalan badarságot” – mondja a hőmérséklet-változás emberi eredetében kétkedőkről Mr. Romm.

Egy tavaly elkészült kormányzati jelentés mindenesetre a klímakutatók érveit látszik alátámasztani: az Egyesült Államok időjárási tendenciáit vizsgáló, iránymutatónak szánt tanulmány azt jósolta, több hóviharra lehet számítani északnyugaton és kevesebbre délen – ez meg is valósult. Ha tehát a kormányzati jelentésnek igaza van, a keleti part kezdhet hozzászokni a havas időhöz.

BBC (bbc.co.uk)

Betiltották a Valentin-napot egy angol általános iskolában. Weston-super-Mare Ashcombe általános iskolájában senki sem küldhet szerelmes üzenetet Valentin napján, az igazgató szerint ugyanis a gyermekek „érzelmileg nem elég érettek hozzá”. Peter Turner azt is közölte a szülőkkel, ha bárkinél mégis találnak kártyát, azt el fogják kobozni.

„Szerintem ez egyszerűen felháborító – nyilatkozta az egyik szülő a BBC-nek. – Ők csak gyerekek. Miért kell elrontani a játékukat? Egyszerűen nem hittem a szememnek, amikor megláttam a tájékoztató levelet.” Egy másik szülő szerint a Valentin-napi kártyacsere kedves hagyomány, és „nevetséges”, hogy az igazgató megpróbálja betiltani. „Emlékszem, amikor még én kaptam ilyen üzeneteket a fiúktól – mondja. – Aranyos dolog volt. A szülők persze inkább nevetnek a dolgon, de a gyerekek össze vannak zavarodva, mert eddig mindig küldhettek kártyákat.”

Az igazgató levelében azt írja, a gyerekek búsulni kezdenek, ha „dobják” őket, ami megzavarhatja a tanulási folyamatot. Azt javasolja, a gyerekek várjanak, amíg elég idősek lesznek, hogy megértsék, mit jelent valójában egy barát vagy barátnő, és csak akkor küldjenek szerelmes üzeneteket.

Ann Widdecombe konzervatív képviselő is nemtetszését fejezte ki. „Egy évben egyszer igazán megérdemelnének egy kis szórakozást, ráadásul ilyen korban valóban csak játék az egész – kommentálta a tiltást a képviselő asszony. – Egyszerűen butaság az egész. Az embernek eszébe jut: nem köthetné-e le vajon komolyabb dolgokkal az energiáit a vezetőség?”

Az igazgató azonban hajthatatlan: ha valamelyik diák kártyát akar küldeni, azt postai úton vagy személyesen kell elintéznie – mindenesetre az iskolán kívül.


http://www.mno.hu/portal/694354

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése