2010. február 6., szombat

Kihalt a világ egyik legősibb nyelve


A bo nyelv az egyik legrégebbi volt a világon, ám azt már csak egyvalaki ismerte és beszélte.
Sokszor hallhatunk veszélyeztetett nyelvjárásokról, ritkán beszélt nyelvekről, valamint olyan népekről, akik feladták ősi beszédformájukat és beolvadtak egy „népszerűbbet” beszélő közösségbe. Még az ilyen ritkaságok között is különösen meglepő, hogy volt olyan nyelv, melynek szavait csak egyetlen ember ismerte – az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt bo ilyen volt. Az őslakos népcsoportok jogaiért küzdő szervezet tájékoztatása szerint a bo nyelvet utolsóként beszélő Boa Sr 85 évesen hunyt el a múlt héten. Az idős nő a 65 ezer évesre becsült bo törzsi csoport utolsó leszármazottja volt, vele együtt a nyelv is kihalt.
A bók annak a nagy andamáni törzsnek a leágazását képezték, amely egykor tíz altörzsből álltak. Az andamáni törzsi közösség is ma már mindösszesen csak 52 lelket számlál, és Boa Sr volt közöttük a legidősebb. Amikor a britek 1858-ban gyarmatosították a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger választóvonalán fekvő szigeteket, a törzs még ötezer főt számlált. Legtöbbjüket lemészárolták vagy behurcolt betegségek végeztek velük. A még életben lévő andamániak tartósan az Újdelhi-i kormány segítségére szorulnak.

Mint a nyelv utolsó képviselője, roppant magányosnak érezte magát, mert saját nyelvén nem volt kivel beszélgetnie. Az asszony azonban nagyon jó humorérzékkel rendelkezett, és mindig mosoly bujkált szája szegletében - mondta az idős néniről Anvita Abbi nyelvész. Szülei halála után Boa Sr 30-40 éven át magára maradt az általa beszélt nyelvvel, így kénytelen volt megtanulni a hindi andamáni változatát, hogy képes legyen másokkal kommunikálni. Az asszony egyébként az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő cunami egyik túlélője, ez az indiai szubkontinenstől ezer kilométerre fekvő szigeteken is sok halálos áldozatot szedett.

http://www.uh.ro/szines/nagyvilag/1500-kihalt-a-vilag-egyik-legsibb-nyelve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése